Articole recente

Caracteristici calitative ale situatiilor financiare

joi, 20 ianuarie 2011 , Postat de codo la21:10

Potrivit OMFP 3055/2009 situatiile financiare anuale trebuie sa furnizeze informatii ce prezinta urmatoarele patru caracteristici calitative: inteligibilitatea, relevanta, credibilitatea si comparabilitatea.
1.Inteligibilitatea
Informatiile cuprinse in situatiile financiare trebuie sa fie usor de inteles de utilizatori, asta nu inseamna insa ca informatiile care sunt mai greu de descifrat de utilizatori, dar care prezinta relevanta in luarea deciziilor economice, nu trebuie incluse in situatiile financiare.
2.Relevanta
Pentru ca o informatie sa fie relevanta pentru utilizatorul ei, ea trebuie sa poata influenta deciziile acestuia, ajutandu-l sa evalueze evenimente care s-au petrecut, se petrec sau se vor petrece si pe baza informatiei respective sa fie capabil sa poata efectua corecturi asupra evaluarilor efectuate anterior.
O informatie este poate fi catalogata ca fiind relevanta sau nu intr-o anumita situatie urmarind pragul ei de semnificatie sau a natura acesteia, uneori natura informatiei fiind, prin ea insasi, suficienta pentru determinarea relevantei informatiei.
In contextul situatiilor financiare anuale, informatia este relevanta in masura in care, omiterea ei, influenteaza deciziile managerilor, luate pe baza situatiilor financiare.
3. Credibilitatea
O informatie pentru a fi utila, trebuie sa fie credibila. Cu alte cuvinte informatia este credibila in masura in care nu este partinitoare si nu contine erori semnificative si utilizatorii pot avea incredere ca folosind-o isi ating scopul propus.
Pentru ca o informatie sa fie credibila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- trebuie sa prezinte in mod fidel tranzactiile pe care le reprezinta;
- trebuie sa fie neutra, fara influente;
- trebuie sa fie completa, intrucat omisiunile pot induce in eroare sau pot face ca informatia sa devina irelevanta;
4. Comparabilitatea
Comparabilitatea in timp a situatiilor financiare este foarte importanta intrucat ajuta la determinarea performantelor si a pozitiei financiare.

Currently have 0 comentarii:

Lasa un comentariu

Trimiteți un comentariu