Articole recente

Contul 438 “Alte datorii și creanțe sociale”

sâmbătă, 16 aprilie 2011 , Postat de codo la23:55

Contul 438 “Alte datorii și creanțe sociale” este unul bifunctional,  ce face parte din grupa 43 “Asigurări sociale, protecţia socială şi conturi asimilate” a planului general de conturi.

Acest cont este utilizat pentru a ține evidența contribuției unității la schemele de pensii facultative și la primele de asigurare voluntară de sănătate, a datoriilor de achitat sau a creanțelor de încasat în contul asigurărilor sociale, dar și a plății acestora.

Contul se detaliaza pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II:
  • 4381 “Alte datorii sociale” (P)
  • 4382 “Alte creanţe sociale” (A)

Creditarea contului 438 “Alte datorii și creanțe sociale” se face cu:
  • contribuția unității la schemele de pensii facultativesi la primele de asigurare voluntară de sănătate (cont corespondent: 645);
  • sumele reprezentând ajutoare achitate în plus personalului (cont corespondent: 428);
  • sume restituite de la buget reprezentând vărsăminte efectuate în plus în relația cu bugetul asigurărilor sociale (cont corespondent: 512).
Debitarea contului 438 “Alte datorii și creanțe sociale” se face cu:
  • sumele datorate personalului sub formă de ajutoare (cont corespondent: 428);
  • sumele virate reprezentând contribuția unității la schemele de pensii facultative, cele reprezentând contribuția unității la primele de asigurare voluntară de sănătate, cele virate asigurărilor sociale reflectate ca alte datorii (cont corespondent: 512);
  • sume reprezentând alte datorii privind asigurările sociale, prescrise, scutite sau anulate, conform legii (cont corespondent: 758).
Soldul creditor al contului 438 reprezintă contribuția unității la schemele de pensii facultative și la primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și sumele datorate bugetului asigurărilor sociale, iar soldul debitor, sumele ce urmează a se încasa de la bugetul asigurărilor sociale.

sursa: OMFP 3055/2009

Currently have 0 comentarii:

Lasa un comentariu

Trimiteți un comentariu